Kiáltvány az internetről 10 pontban

10 pont a webről és az internetről

Tíz pontos internetes kiáltvány a webtartalmakról

Internetes kiáltvány

Finn barátommal, az online tartalmak jeles kutatójával, Alberd Yollakával több dologban is hasonlítunk egymásra. Ebből most két motívumot emelnék ki:

 • Mindketten lelkes előállítói és  fejlesztői vagyunk a honlapokon megjelenő online tartalmaknak
 • mindketten kiütéseket kapunk, ha képzett, tájékozott újságírók nyilvánvaló hülyeségeket írnak, beszélnek a világhálóról.

Én leginkább csak bosszankodom. A nagyszerű Yollaka-sejtés megfogalmazója és a szemantikus web SEO-összefüggéseinek kidolgozója viszont összeállított egy jó kis manifesztumot.

Közhelyek? Magától értetődő dolgok? Lehet, de a 10 pontot olvasva úgy érzem, hogy néha érdemes az egészen alapvető dolgokat is újra leírni, átismételni. Ez a Kiáltvány az Internetről nagyszerű alkalom erre:

Kiáltvány az internetről, webről

 1. Az internet semleges. Nem jó és nem rossz. Az embereknek vannak motivációi, az internetnek nincsenek.
 2. Mi sokkal inkább megváltoztatjuk az internetet, mint az minket. Az emberi motivációk változhatnak ugyan, de csak nagyon lassan.
 3. Az emberek rendetlenek. A technológia, amit feltalálunk, szintén rendetlen. Legyél annak tudatában, mi a káosz és mi az entrópia
 4. Az internet és a web nem a hagyományos média ellentéte, hanem még több média.
 5. A média minden fajtája jobban működik a többivel együtt.
 6. Minden realitás virtuális. A gondolat mindig is virtuális volt és az is marad. Az internet lehetővé teszi számunkra, hogy együtt gondolkodjunk.
 7. A IT és a webtechnológia nem az emberiesség ellentéte. Az új technológiák feltalálása és használata az emberiség egyik meghatározó jellemzője.
 8. A világháló jó és rossz dolgokra egyaránt használható, de mindenképpen pozitív erőt képvisel a világon azzal, hogy összekapcsol minket egymással.
 9. A több információ mindig jobb, mint a kevesebb. A másokhoz való kapcsolódás szabadsága alapvető emberi jog.
 10. Az internethez való hozzáférés kiszélesíti látóterünket. Más emberek történeteit hallva empatikusabbak és okosabbak válunk. Az emberek teszik az internetet olyanná, amilyen. Ha nem tetszik, tedd jobbá!

Itt azonban Yollaka ellentmondásba keveredik. Mert ha lehet jobbá tenni. akkor mégis lehet jobb és rosszabb, és akkor lehet jó és rossz is. Tehát mégsem semleges.

A jobbá tétel egyik módja a honlapok optimalizálása.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük